Om de optimale keuze en onderhoud van hoogwaardige smeermiddelen nog eenvoudiger en transparanter te maken voor hun klanten, maken de specialisten van Rhenus Lub gebruik van de modernste analytische methoden. Op het derde koelsmeermiddelcongres op de universiteit RWTH Aachen in Aken, Duitsland, liet Dr. Hans Jürgen Schlindwein, hoofd laboratorium bij Rhenus Lub, de voordelen zien die een exacte analyse van vloeistoffen de metaalbewerkende industrie te bieden heeft.

Om ervoor te zorgen dat moderne bewerkingsmachines snel, betrouwbaar en economisch produceren, moet het gebruikte koelsmeermiddel perfect zijn afgestemd op materiaal, gereedschap en omgeving. „Emulsies zijn mengsels, die optimale prestaties moeten leveren onder de meest veeleisende omstandigheden. Met uiterst verfijnde methoden verdelen wij alle chemische verbindingen tot in de kleinste details. Zo kunnen gebruikers bij de keuze van het juiste smeermiddel vertrouwen op wetenschappelijk onderbouwde expertise.“

Ook bij de bewaking van koelsmeermiddelen in de productie is deze extra kennis een groot voordeel voor de gebruikers. „Als speciale dienstverlening controleren wij regelmatig door middel van monsternames de kwaliteit van de koelsmeermiddelen die door onze klanten worden gebruikt in de maakindustrie. Dankzij de modernste analytische methoden kunnen wij problemen bij de instelling en het onderhoud van vloeistoffen nu veel sneller herkennen. Daardoor kunnen wij tijdig en doelgericht maatregelen treffen. Daarmee neemt de betrouwbaarheid van de metaalbewerking als geheel toe.“

Door de hoge mate van automatisering van de procesanalyse bij Rhenus Lub beschikken gebruikers snel over uiterst nauwkeurige analyses en instructies voor een optimale instelling van de koelsmeermiddelen. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld nog nauwkeuriger de aanvulpercentages van hun koelsmeermiddelconcentraten bepalen. Dit beperkt de kosten van het onderhoud van de vloeistoffen tot een minimum. Bovendien wordt hierdoor de standtijd van gereedschap en koelsmeermiddelen verlengd.

Ook voor rhenus lubrineering, een verdere ontwikkeling van het fluïdemanagement, is procesanalyse een belangrijke voorwaarde. Dr. Schlindwein: „Met behulp van ons kengetallensysteem kunnen wij de kwaliteit van de gebruikte koelsmeermiddelen nauwkeurig regelen.“ Want dankzij de analytische methoden kan Rhenus Lub zelfs de kleinste afwijkingen van de norm herkennen. Voor klanten van Rhenus Lub betekent dit: verhoging van de betrouwbaarheid en efficiëntie van productieprocessen.